Nieuwe expositie in Haarlemse galerie Rob de Vries roept lentegevoel op

Vincent Uilenbroek en Anna Barbara Kolbe bij hun werk. Foto United Photos/Sanne Tiebie

Door Nuel Gieles – 2-2-2015

HAARLEM – ’Nieuw’ heet de expositie bij Rob de Vries Gallery & Projects van recent werk van de Haarlemse kunstenaars Anna Barbara Kolbe (sculptuur) en Vincent Uilenbroek (sheets) en schilderijen van Jasper van der Graaf. De galerie bevindt zich in de Koolsteeg.

Anna Barbara Kolbe: ‘Ik meander bij het maken graag’

,,Wat de kunstenaars bindt, is deze keer niet zo belangrijk. Bij mij gaat alles op gevoel, net als bij een echte kunstenaar. Ik was wel toe aan een soort voorjaarsgevoel. Niet te moeilijk. Het geeft zo’n verwachtingsvolle, zomerse vooruitblik’’, aldus kunstenaargaleriehouder Rob de Vries.

Van der Graaf en Uilenbroek stonden vaker bij De Vries. Vorig voorjaar nog met Armando, Piet Tuytel en Jerry Keizer.

Periferie

Uilenbroek (1980) was op de basisschool al met graffiti en tekenen bezig. Hij deed één jaar Rietveld Academie, een jaar Kunsthochschule Berlin Weisensee en de Koninklijke Academie Beeldende Kunst Den Haag. ,,Mijn interesse ligt vooral in de periferie van het werk. Als je de spuitbus gebruikt, ontstaat er een kader op de muur, dat achterblijft als je het papier weghaalt’’, vertelt hij.

Engagement

Uilenbroek: ,,Het werk dat je hier kunt zien, is gemaakt op transparante vellen, waardoor de muur waar het tegen hangt, een ogenschijnlijk geschilderd vlak vormt. Idealiter moet je voor deze werken een mooie wand hebben, waardoor zowel binnen als buiten de ’lijst’ iets toevoegt. Voor deze fase sprak uit wat ik maakte meer politiek engagement, maar op een gegeven moment was daar de rek een beetje uit. Misschien had ik nog naar oorlogsgebieden gekund. Nou ja, ik ben geen journalist. Ik werk graag in mijn eigen atelier’’, besluit Uilenbroek.

Nonvorm

Anna Barbara Kolbe (1989) studeerde af aan de Akademie voor Kunst en Vorming St. Joost in Den Bosch. Bij De Vries zijn twee sculpturen van onregelmatig vorm te zien. ,,Ik doe een onderzoek naar ’nonvorm’, zonder connotatie met kubus, bol, cirkel of iets dergelijks. Ik ben geïnteresseerd in totaal willekeurige ruimtelijke veelvlakken. Een vorm die niets meer is. Maar er is geen vooropgezet doel. Ik hoef niet per se te slagen. Dat is voor mij niet zo interessant. Ik meander bij het maken graag. Zo ontstaan op zichzelf staande autonome beelden’’, vertelt de maakster die eerder exposeerde bij de Vishal en Nieuwe Vide.

Herkenbare associaties

De schilderijtjes van acryl op linnen van Jasper van der Graaf (1975) zullen ook worden gerangschikt in de categorie, maar in vergelijking met het werk van zijn collega-exposanten komen er in zijn oeuvre concrete vormen tegen die relatief herkenbare associaties oproepen met de realiteit. Sinds 2009 exposeert hij ten minste één keer per jaar bij De Vries. Zijn contourfiguren, veelal op een tint op tint-achtergrond, beeldt Van der Graaf ook af op grotere (muur)vlakken. Maar in de heldere galerieruimte van Rob de Vries komen ze op klein formaat prachtig tot hun recht.

Expositie

’Nieuw’, Anna Barbara Kolbe (sculptuur) en Vincent Uilenbroek (sheets) en Jasper van der Graaf (schilderijen) in Rob de Vries Gallery & Projects, Koolsteeg 2a, Haarlem t/m 22/2, vr-zo 13-17 uur.

Posted in Spotlight